Clinicaudio Centros Auditivos

Síndrome de Ménière: causes, símptomes i tractaments per millorar la teva qualitat de vida

El síndrome de Ménière és un trastorn crònic de l’oïda interna que pot afectar seriosament la qualitat de vida de qui el pateix. Es caracteritza per episodis de vertigen intens, pèrdua d’audició, tinnitus (xiulets a les orelles) i sensació de pressió a l’orella. Encara que no té una cura definitiva, hi ha diverses opcions de tractament per controlar-ne els símptomes i millorar el benestar del pacient.

Si alguna vegada has sentit que el món gira sense control, acompanyat d’un xiulet molest a les orelles i una disminució en la teva capacitat auditiva, aquest article t’ajudarà a entendre què està passant i què pots fer al respecte.

Què és el síndrome de Ménière

El síndrome de Ménière és una malaltia de l’oïda interna que afecta el sistema vestibular, encarregat de l’equilibri. Va ser descrit per primera vegada el 1861 pel metge francès Prosper Ménière, qui va observar que els episodis de vertigen estaven relacionats amb problemes a l’oïda i no al cervell, com es pensava anteriorment.

Aquest trastorn sol afectar només una orella, tot i que en un petit percentatge de casos pot estendre’s a l’altra amb el temps. Es presenta en episodis imprevisibles, cosa que dificulta les activitats diàries, la feina i fins i tot la vida social dels pacients.

Per entendre el síndrome de Ménière, és important conèixer el paper de l’oïda interna. A l’interior, hi ha un sistema de canals plens de líquid anomenat laberint membranós, responsable de l’equilibri i l’audició. Quan aquest líquid (endolimfa) s’acumula en excés, afecta el funcionament de l’oïda, cosa que provoca els símptomes característics del síndrome.

Principals símptomes del síndrome de Ménière

Els símptomes varien d’una persona a una altra i poden aparèixer de manera intermitent. Algunes persones tenen episodis esporàdics, mentre que altres poden patir atacs freqüents que duren hores o fins i tot dies.

El vertigen és el símptoma més incapacitant de la malaltia. Es caracteritza per una sensació de moviment o gir, fins i tot estant en repòs. Pot durar entre 20 minuts i diverses hores i, en alguns casos, el vertigen és tan sever que provoca nàusees i vòmits. Després d’un episodi, la persona pot sentir-se esgotada i necessitar diverses hores per recuperar-se.

Un altre símptoma freqüent és la pèrdua d’audició fluctuant. A l’inici de la malaltia, la pèrdua d’audició pot ser temporal, però amb el temps pot esdevenir permanent. Afecta principalment les freqüències baixes, cosa que dificulta escoltar veus greus o sons profunds. L’audició pot millorar entre episodis, però amb els anys es deteriora progressivament.

Els acúfens o tinnitus són un altre dels símptomes característics del síndrome de Ménière. Es tracta de xiulets, brunzits o sons persistents a l’orella que poden variar en intensitat. En algunes persones, el tinnitus empitjora durant els episodis de vertigen i pot afectar la concentració i el son.

A més, moltes persones senten una sensació de pressió o tapament a l’orella afectada, similar a la que es produeix en un avió o en pujar una muntanya.

Aquests símptomes poden aparèixer en qualsevol moment, i la freqüència varia entre pacients. Algunes persones tenen un sol atac a l’any, mentre que altres experimenten diversos episodis en un mateix mes.

Causes i factors de risc del síndrome de Ménière

La causa exacta d’aquesta malaltia encara no està completament clara, però la teoria més acceptada és que es deu a un desequilibri en la quantitat de líquid (endolimfa) a l’oïda interna.

Algunes possibles causes inclouen problemes en la circulació de l’oïda interna que afecten l’absorció del líquid, infeccions virals prèvies que danyen l’oïda interna, trastorns autoimmunes que ataquen les cèl·lules de l’oïda, factors genètics i al·lèrgies o inflamacions que podrien alterar l’equilibri del líquid a l’oïda.

També hi ha certs factors de risc que poden agreujar els símptomes o afavorir l’aparició del síndrome. L’estrès i l’ansietat poden augmentar la freqüència dels atacs, mentre que una dieta rica en sodi afavoreix l’acumulació de líquids a l’oïda. El consum excessiu de cafeïna o alcohol també pot afectar la circulació a l’oïda interna i agreujar els símptomes.

Diagnòstic del síndrome de Ménière

El diagnòstic del síndrome de Ménière es basa en els símptomes del pacient i en una sèrie de proves mèdiques.

Algunes de les proves més comunes inclouen l’audiometria, que avalua la pèrdua auditiva en diferents freqüències, les proves vestibulars, que analitzen la funció de l’equilibri, i la ressonància magnètica (RM) o tomografia computada (TAC), que ajuden a descartar altres trastorns de l’oïda o cerebrals.

Si experimentes símptomes com vertigen, tinnitus o pèrdua auditiva, és fonamental acudir a un especialista en audició per a una avaluació completa.

Tractaments per al síndrome de Ménière

Encara que no hi ha una cura definitiva, hi ha diferents tractaments que ajuden a controlar els símptomes i millorar la qualitat de vida.

El tractament mèdic pot incloure betahistina, que millora la circulació de l’oïda interna i redueix els atacs de vertigen, diürètics per disminuir l’acumulació de líquids a l’oïda, corticosteroides per reduir la inflamació de l’oïda interna i medicaments per al vertigen i les nàusees.

Els canvis en la dieta i l’estil de vida també tenen un paper important en el control dels símptomes. Reduir el consum de sal ajuda a controlar els líquids a l’oïda, mentre que evitar la cafeïna i l’alcohol pot reduir la intensitat dels símptomes. Beure prou aigua per mantenir l’equilibri de líquids al cos i gestionar l’estrès amb tècniques de relaxació poden ser mesures efectives per prevenir episodis freqüents.

La teràpia de rehabilitació auditiva i de l’equilibri és una altra alternativa útil. L’ús d’audiòfons pot compensar la pèrdua auditiva, mentre que els exercicis vestibulars ajuden a millorar el control de l’equilibri i l’estabilitat.

En casos més greus, quan els símptomes no milloren amb els tractaments convencionals, hi ha opcions més avançades com les injeccions intratimpàniques de gentamicina o esteroides i la cirurgia per drenar l’excés de líquid a l’oïda.

Què fer si sospites que tens el síndrome de Ménière

El síndrome de Ménière pot afectar la qualitat de vida, però amb un diagnòstic precoç i un tractament adequat, és possible reduir la freqüència i la intensitat dels símptomes.

Si tens vertigen, tinnitus o pèrdua auditiva, el millor és realitzar una audiometria gratuïta a Clinicaudio per avaluar la teva audició i rebre assessorament professional.

Sol·licita la teva cita ara i fes el primer pas cap a una millor salut auditiva.






Comparte este artículo

Quieres ver más contenido como este?

Apúntate a la newsletter y no te pierdas ninguna novedad u oferta de los centros auditivos Clinicaudio.